Usein kysytyt kysymykset

Kysymyksiä ja vastauksia ulkomailla työskentelyyn liittyen

Baronalla on ulkomailla kaksi palvelukeskusta. Toinen Fuengirolassa Espanjassa, toinen Katowicessa Puolassa. Molemmissa palvelukeskuksissa on osittain toisistaan poikkeavat käytännöt, joten siksi palvelukeskuksia koskevat yleisimmät kysymykset on joissain vastauksissa listattu erillisinä.

Miten asuminen järjestetään?

Asunto täytyy vuokrata itse niin Katowicessa kuin Fuengirolassakin, mutta asunnon etsimisessä ja vuokraamiseen liittyvissä asioissa avustetaan. Asunnon etsimisen voi halutessaan aloittaa jo Suomessa selaamalla kiinteistövälittäjien nettisivustoja. Annamme vinkkejä siitä, mistä nettisivuja löytää ja minkä välittäjien sivustoilta asuntoja kannattaa hakea.

Asunnot myös kiertävät hyvin kollegoiden parissa – jos joku on lähdössä takaisin Suomeen, niin asuntoa kyllä mainostetaan kollegoille.

Onko Baronalla asuntoja tarjota?

Vakituiseen asumiseen Baronalla ei ole tarjota asuntoja kummassakaan palvelukeskuksessa. Asunto tulee hankkia itse.

Katowicessa asunnon hankkimisessa avustetaan hyvin pitkälle. Baronalla on Katowicessa soluasuntoja, joihin voi majoittua ensikuukausien ajaksi, kunnes löytää oman asunnon. Vuokra on 500 – 1200 PLN/kuukausi (haastattelussa kannattaa varmistaa vielä sen hetkinen vuokra) ja se peritään palkasta.

Fuengirolassa meillä ei tällä hetkellä soluasuntoja ole, joten siellä täytyy asua alkuun esimerkiksi huoneistohotellissa, kunnes oma asunto löytyy.

Millainen on palkka kaikkine kuluineen? (verot, sosiaalimaksut, muut maksut)

Fuengirolan palvelukeskuksessa kuukausipalkka määräytyy paikallisen lain ja verotuksen mukaisesti. Lisäksi maksamme työntekijöillemme Fuengirolassa bonuksia sekä erikoisvuorolisiä. Näistä kannattaa keskustella tarkemmin haastatteluvaiheessa esimiehen kanssa. Veroprosentti on aluksi kaikilla 2%, mutta asettuu vuositasolla noin 8-12 prosenttiin kokonaistuloista riippuen. Palkan mukana peritään aina myös sosiaaliturvakuluja yhteensä 6,4%.

Katowicessa kuukausipalkka määrittyy niin ikään paikallisen lain ja verotuksen mukaisesti. Katowicessa maksetaan myös  erikoisvuorolisiä. Näistä kannattaa keskustella ja sopia tarkemmin haastatteluvaiheessa esimiehen kanssa.

Paljonko jää siis käteen ja pärjääkö sillä?

Katowice: Kun olet tulossa töihin puolalaiseen yritykseen, myös verot maksetaan Puolaan. Veroprosentti on noin 18%.

Huomioitavaa on myös se, että sekä Espanjassa että Puolassa paitsi palkkataso, myös elinkustannukset ovat Suomea matalampia.

Suomen pk-seudun hintoihin nähden asuntojen vuokrat ovat Fuengirolassa 30-70% alempana. Yksiö keskustan lähistöllä maksaa n. 400-500 euroa ja kaksio 500-600 euroa/kk. Katowicessa puolestaan asuntojen vuokrat ovat noin 80% matalammat Suomen pk-seudun vuokriin verrattuna.

Fuengirolassa päivittäiset ruokaostokset saa tehtyä keskimäärin 32% edullisemmin kuin Suomessa. Helsinkiin verrattuna hintaero on -38%.

Liikkuminen Fuengirolassa ja lähialueilla on edullista. Fuengirolan sisäinen lippu maksaa 1,15 euroa (Helsingissä 3,2 euroa). Katowicessa puolestaan 0,76 euroa.

Millainen on bonusmallimme ja millaisista vuoroista maksetaan lisiä ja miten paljon?

Fuengirolan palvelukeskuksessa on kussakin tiimissä omat bonusmallinsa, yleisesti ottaen bonukset asettuvat kaikissa tiimeissä välille 0-400e. Lisäksi maksetaan sunnuntailisää sunnuntaisin tehdyistä tunneista, yölisää 22–06 välillä tehdyistä tunneista sekä arkipyhälisää Espanjan arkipyhinä tehdystä työstä. Jossain tiimeissä käytössä on myös päivystyslisät. Tämä kannattaa keskustella tarkemmalla tasolla esimiehesi kanssa työhaastattelussa, kun tiedetään mihin tiimiin ja minkälaiseen toimenkuvaan olet tulossa.

Katowicen palvelukeskuksessa maksetaan päivystys-, sunnuntai- ja yölisää.

Tehdäänkö työtä suomenkielellä?

Asiakkaamme Fuengirolassa ovat suomalaisia, joten päätyökieli on suomi.
Katowicessa on myös ruotsinkielinen palvelu, jossa tehdään töitä ruotsinkielellä.
Fuengirolassa kontakteja tulee myös ruotsiksi ja englanniksi, ja siellä palvelukeskuksessa on käytössä kielilisä niille tiimiläisille, joiden tehtäväksi annetaan näiden kontaktien hoitaminen (huomaa, että kielilisää ei saa automaattisesti pelkän kielitaidon perusteella, ellei ruotsin/englanninkielisten asiakaskontaktien hoitamista ole määrätty vastuullesi). Katowicessa ei ole kielilisiä, pääsääntöisesti palvelet omalla äidinkielelläsi asiakkaita.

Pitääkö osata esim. espanjaa tai puolaa?

Englantia luonnollisesti tarvitsee ulkomailla asuessa, jotta saa omat asiat hoidettua. Espanjaa tai puolaa ei työssä tarvitse, mutta paikallisen kielen osaaminen saattaa auttaa omalla ajalla, asioidessasi paikallisten kanssa.

Kuka kustantaa siirtymisen ulkomaille?

Fuengirolan palvelukeskukseen lähtijöiden tulee hankkia ja kustantaa lennot itsenäisesti.
Katowiceen lähtijöille Barona kustantaa lennot Krakovaan, josta on kuljetus Katowiceen. Tarkemmista yksityiskohdista sovitaan assistenttimme kanssa.